Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, σε εργοδότες και μισθωτούς ασφαλισμένους, των ενταχθέντων στο e-Ε.Φ.Κ.Α. τ. Φορέων

Εκδόθηκε εγκύκλιος από τον ΕΦΚΑ με  θέμα: Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, σε εργοδότες και μισθωτούς ασφαλισμένους, των ενταχθέντων στο e-Ε.Φ.Κ.Α. τ. Φορέων. 

Επειδή υπάρχει το ζήτημα της παραγραφής θα πρέπει σε συνεννόηση με τις μισθοδοσίες να αναζητήσετε τυχόν επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατήθηκαν εκ παραδρομής και να αιτηθείτε την επιστροφή τους στους εργαζόμενους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες  περιπτώσεις:

Κρατήσεις στο Ταμείο Πρόνοιας 4% για τους συναδέλφους πριν την 1/1/1993 στα Επιδόματα Ευθύνης που δεν έπρεπε να γίνονται. 

Σε γιατρούς μετά το 2011 για τυχόν κρατήσεις που έγιναν στο Ταμείο Πρόνοιας επί όλων των αποδοχών και όχι όπως είναι το σωστό με επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας.

Ασφαλιστικές κρατήσεις στα εξαιρέσιμα που δεν πρέπει να γίνονται.

Ειδική  εισφορά αλληλεγγύης 2% υπέρ ανέργων στους υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου που παρακρατείτε εντός του πακέτου κάλυψης και όχι επιπλέον  (από εφέτος καταργήθηκε η φορολογική εισφορά αλληλεγγύης) κλπ.

Για όλους  τους εργαζόμενους υποβάλλεται Αναλυτική Περιοδική Δήλωση στον ΕΦΚΑ. Για τους Δημόσιους υπαλλήλους από Ιανουάριο 2020. Ως εκ τούτω οι υπηρεσίες μισθοδοσίας  λογικά γνωρίζουν τυχόν λάθη στις κρατήσεις αφού τα λάθη εμφανίζονται κατά την υποβολή της Α.Π.Δ.

Συνεπώς όσοι μόνιμοι συνάδελφοι επιθυμούν να διαπιστώσουν αν έχουν γίνει τυχόν λάθη σε ασφαλιστικές κρατήσεις, πρέπει είτε να τσεκάρουν την μισθοδοσία τους είτε να επικοινωνήσουν με το γραφείο μισθοδοσίας έτσι ώστε να δουν αν γινόταν παρακράτηση το Τ.Π.Δ.Υ 1% μέχρι και το Νοέμβριο του 2022. Αν υπάρχει παρακράτηση του Τ.Π.Δ.Υ 1% πέραν του Νοεμβρίου του 2022, μπορούν τα διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων αυτών μέσω του ΕΦΚΑ με αίτηση. 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για είσοδο και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα
Για ευκολία για το βήμα 9 μπορείτε να αντιγράψετε το παρακάτω κείμενο προς αντιγραφή και επικόλληση

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΙΤΟΥΜΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ (ΕΙΣΦΟΡΑ 1 ΤΙΣ ΕΚΑΤΟ ΥΠΕΡ ΤΠΔΥ ΛΟΓΩ ΜΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΡ.84 Ν.4997/25.11.2022) ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΗΚΑΝ ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ 01.01.2017 ΜΕΧΡΙ 01.01.2023. ΘΑ ΣΤΕΙΛΩ ΣΤΟ EMAIL ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΜΟΥ ΥΠΟΔΕΙΞΕΤΕ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΑΡ.ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΑΙΤΗΣΗΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΣΘΟΔΟΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΤΗ 2017,2018,2019,2020,2021,2022 ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ IBAN ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ.


Άλλο υποδειγμα ειναι πχ και το παρακάτω

Πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου