Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Μεγάλες ασάφειες στην Υπουργική Απόφαση για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Τις τελευταίες ημέρες τα μέσα ενημέρωσης συνεχώς αναφέρουν ότι με τη νέα υπουργική απόφαση για τη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων εντάσσονται σε αυτά και οι νοσηλευτές του δημοσίου και άλλες ειδικότητες.
Βεβαίως οι δημοιογράφοι που ανακουκλώνουν αυτές τις ειδήσεις δεν έχουν γνώση των επαγγελματικών και νομικών τίτλων των επαγγελμάτων μας, και εύκολα παρεξηγούν αυτά που διαβάζουν ή αυτά που τους λένε.
Γι΄ αυτό καλό είναι να είμαστε επιφυλακτικοί όταν από τα μέσα ενημέρωσης ανακοινώνονται ειδήσεις που αφορούν στα εργασιακά μας θέματα.

Πράγματι υπογράφηκε και στάλθηκε προς δημοσίευση στο τυπογραφείο η Υπουργική Απόφαση για τη νέα λίστα βαρέων.
Την Υπουργική Απόφαση μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Όπως θα διαπιστώσετε, στη λίστα ΒΑΕ εντάσσονται οι "Νοσοκόμοι" και όχι οι εργαζόμενοι στη Νοσηλευτική Υπηρεσία των δημόσιων Νοσοκομείων. Επίσης υπάρχει μεγάλη ασάφεια σχετικά με το ποιοι εντάσσονται από τις υπόλοιπες ειδικότητες και κλάδους εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία (παρασκευαστές και βοηθοί αυτών). Ασαφές επίσης είναι αν περιλαβάνονται και οι τεχνολόγοι ακτινολογίας που εργάζονται σε δημόσια Νοσοκομεία.


H Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας έστειλε την παρακάτω επιστολή στον αρμόδιο υπουργό κύριο Κουτρουμάνη:
Κύριε Υπουργέ,

Ενόψει της έκδοσης σε ΦΕΚ της Υπουργικής Απόφασης που περιλαμβάνει τη νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, τονίζουμε ότι αποτελεί άμεση ανάγκη η διόρθωση του επαγγελματικού τίτλου των νοσηλευτών στην κατηγορία 31, που εκ παραδρομής αναφέρεται ως «νοσοκόμοι».

Ως γνωστόν, με το Ν. 1579/85 ο επαγγελματικός μας τίτλος είναι «Νοσηλευτές» και παρακαλούμε όπως προβείτε στη δέουσα διόρθωση.

Τέλος και για την αποκατάσταση του περί δικαίου αισθήματος, θεωρούμε ότι στη λίστα των ΒΑΕ πρέπει να υπαχθούν όλοι οι υπαγόμενοι στη νοσηλευτική υπηρεσία και ως εκ τούτου στην διατύπωση της ΥΑ να απαλειφθεί ο τίτλος «νοσοκόμοι» και να αντικατασταθεί με τον τίτλο «νοσηλευτικό προσωπικό».

Για το ΔΣ της ΕΝΕ

                           Ο Πρόεδρος                                              Ο Γ. Γραμματέας

                     Δημήτριος Σκουτέλης                                     Αριστείδης Δάγλας

Μένει πλέον να περιμένουμε τί τελικά θα γράφει το ΦΕΚ και τί θα αναφέρουν οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι που θα εκδοθούν, για να είμαστε σίγουροι ποιοι τελικά εντάσσονται στη νέα λίστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου