Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Για την μετάθεση ευθυνών ελλείψη Νοσηλευτών Τ.Ε. και Π.Ε.

Ο συλλογος εργαζομένων νοσοκομείου Ιεράπετρας εστειλε 
* στον Διοικητή της 7ης Υ.Π.Ε. κ. Παπαβασιλείου
* στον Διοικητή των διασυνδεόμενων Νοσ. Λασιθίου κ. Ανδρεαδάκη
* στον Αν. Διοικητή των διασυνδεόμενων Νοσ. Λασιθίου κ. Καλλιονάκη
* στην Διευθύνουσα νοσηλευτικής Υπηρεσίας Νοσ. Ιεράπετρας κα Μερεσεντόγλου Βαρβάρα 
το παρακάτω έγγραφο:


Πρόσφατα εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση Γ6/Γ.Π.οικ. 46042/2022 – ΦΕΚ 4209/Β/8-8-2022 “Καθηκοντολόγιο Βοηθών Νοσηλευτών-τριών". Στο εδάφιο 34 της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης αναφέρονται τα παρακάτω: "Επίσης, η εκτέλεση οποιασδήποτε νοσηλευτικής πράξης του ανατίθεται από τον υπεύθυνο νοσηλευτή, υπό την προϋπόθεση ότι την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο νοσηλευτής, ο οποίος και κρίνει εάν ο Βοηθός του Νοσηλευτή δύναται να εκτελέσει."

Σύμφωνα όμως με τον ποινικό κώδικα και το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων είναι γνωστό πως οι ευθύνες, τόσο οι πειθαρχικές όσο και οι ποινικές που απορρέουν από την εκτέλεση των καθηκόντων ενός εκάστου εξ ημών, ούτε “ανατίθενται”, ούτε “μεταβιβάζονται”!

Ως εκ τούτου, δηλώνουμε αντίθετοι στην ανάθεση και στην ανάληψη ευθύνης από τους νοσηλευτές Π.Ε. και Τ.Ε. για την εκτέλεση οποιασδήποτε νοσηλευτικής πράξης που δεν περιλαμβάνεται στο καθηκοντολόγιο της υπουργικής απόφασης η Γ6/Γ.Π.οικ. 46042/2022 – ΦΕΚ 4209/Β/8-8-2022 από συναδέλφους νοσηλευτές ΔΕ ("βοηθούς νοσηλευτές"), ακόμα και αν υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία και επίβλεψη από
Νοσηλευτή Τ.Ε. ή Π.Ε. κατά την εκτέλεση της νοσηλευτικής πράξης.

Λόγω των τεράστιων ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού ανά την επικράτεια, έτσι και στο δικό μας Νοσοκομείο δεν δύναται να καλύπτονται όλες οι βάρδιες με παρουσία Τ.Ε. ή Π.Ε. νοσηλευτή. Αυτό συνεπάγεται ότι οι νοσηλευτές Δ.Ε. καλούνται (εδώ κ πολλά χρόνια) ακόμη και μόνοι τους όταν είναι σε βάρδια να εφαρμόζουν επάξια αυτά που διδάσκονται στη Δευτεροβάθμια και Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση τους (χορήγηση φαρμάκων, φλεβοκέντηση, λήψη αίματος, διενέργεια Ηλεκτροκαρδιογραφήματος, εργαλειοδοσία και κίνηση στο χειρουργείο κ.α.). 
Αυτό σημαίνει ότι αν στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας εφαρμοστεί το νέο καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών Δ.Ε., πολλά τμήματα θα πρέπει να συνενωθούν ή να κλείσουν, κάτι που σημαίνει ότι το νέο καθηκοντολόγιο είναι πρακτικά ανεφάρμοστο και γι΄αυτό ζητάμε να τροποιηθεί.

Τέλος θα θέλαμε να διευκρινίσουμε το θέμα του Εφημερεύοντος Νοσηλευτή, ο ρόλος του οποίου είναι τελείως διαφορετικός σε σχέση με τον νοσηλευτή που εκτελεί βάρδια σε κάποιο τμήμα.

Όπως είναι ήδη γνωστό, στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχει καθιερωθεί ο θεσμός του εφημερεύοντος νοσηλευτή, ο οποίος χρίζεται υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας για την απογευματινή ή τη νυχτερινή βάρδια του κυκλικού ωραρίου. Ο ρόλος αυτός όμως ωστόσο, δεν είναι νομοθετικώς κατοχυρωμένος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις που να περιγράφουν, έστω και σε γενικές γραμμές, τις αρμοδιότητες του εφημερεύοντος νοσηλευτή. Κατά συνέπεια, δοθέντος του ανεπαρκούς έως και ανύπαρκτου κανονιστικού πλαισίου που θα έπρεπε να διέπει την δράση και την ευθύνη του εφημερεύοντος νοσηλευτή, υφέρπει πάντα ο κίνδυνος της αυθαιρεσίας αλλά και της μετακύλισης ευθυνών αναφορικά με τις υπηρεσιακές ενέργειες κάθε νοσηλευτή που χρίζεται εφημερεύων. 

Σε γενικές γραμμές ο Εφημερεύων Νοσηλευτής έχει ρόλο κυρίως συντονιστικό και προΐσταται όλου του νοσηλευτικού προσωπικού απουσίας της Νοσηλευτικής Διεύθυνσης με σκοπό να αντιμετωπίζει κάθε πρόβλημα που ανακύπτει ενημερώνοντας αρμοδίως. Ενόψει των ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι ο εφημερεύων νοσηλευτής δεν είναι δυνατόν, παράλληλα με την διενεργούμενη εφημερία, να εκτελεί
κανονικά και βάρδια σε κάποιο τμήμα του νοσοκομείου. Κατά συνέπεια δεν μπορεί ο εφημερεύον Νοσηλευτής να θεωρείται υπεύθυνος σε ένα τμήμα ελλείψει Τ.Ε. ή Π.Ε. και να αντικαθιστά την ευθύνη του τμήματος αυτού.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ιεράπετρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου