Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ - ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΕ 7η ΥΠΕ

Έχοντας υπόψιν ότι το επάγγεμα που υπηρετούμε αποτελεί κοινωνικό λειτούργημα που έχει ως στόχο και σκοπό την προαγωγή της υγεία των ασθενών, οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτήν την ασφαλή παροχή υπηρεσιών.

Όπως ξέρετε η κάλυψη του Παιδιατρικού και Καρδιολογικού τμήματος (δύο απ' τις τέσσερις βασικές κλινικές του νοσοκομείου μας) καλύπτονται από το ίδιο προσωπικό με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαιτούμενη και ασφαλή παροχή υγείας προς τους ασθενείς.

Αναλυτικά επισημαίνουμε τα εξής:

Το Παιδιατρικό τμήμα πέραν την ειδικής μεταχείρησης που χρειάζεται, απαιτεί αυξημένη διάρκεια χρόνου δίπλα στα περιστατικά. Όπως ξέρετε εξετάζεται ένα μεγάλο ηλικιακό φάσμα παιδιών, από ημερών μέχρι 14 χρονών. Επίσης το Παιδιατρικό τμήμα δουλεύει και σαν παιδιατρικό ιατρείο όλο το 24ώρο, με αποτέλεσμα ο νοσηλευτής που είναι μόνος του στη νυχτερινή βάρδια όταν απασχολείται στο παιδιατρικό ιατρείο να αφήνει τα 2 τμήματα ακάλυπτα! Στην απογευματινή βάρδια στο τμήμα απασχολούνται στο παιδιατρικό ιατρείο ο ένας απ΄ τους δύο νοσηλευτές που είναι στην βάρδια. Στην ουσία κωλύεται η λειτουργία του τμήματος3.
Παρακάτω αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες από τα παροχές του Παιδιατρικού τμήματος μας:

 • Αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων με συχνή χρήση νεφελοποιητών, Head box, μέχρι και διασωλήνωση.
 • Αντιμετωπίση πυρετικών σπασμών.
 • Αντιμετωπίση δηλητηριάσεων.
 • Φλεβοκεντήσεις για αιμοληψία και τοποθέτηση ενδοφλέβιου καθετήρα για χορήγηση ενδοφλέβιας αγωγής.
 • Όλα αυτά προϋποθέτουν ο νοσηλευτής να είναι συνεχώς πάνω στο περιστατικό με τη συχνή παρακολούθηση που απαιτείται και την ειδική μεταγχείρηση που χρήζουν τα παιδιά. Άραγε πόσα άτομα χρειάζονται για να τοποθετηθεί ένας ενδοφλέβιος καθετήρας;

Διαφαίνεται λοιπόν ότι ο ένας και μοναδικός νοσηλευτής της βραδυνής βάρδιας είναι σκυμμένος πάνω από το περιστατικό. Τα εμφράγματα ποιος τα θρομβολύει; Ποιος παρακολουθεί τους ασθενείς; Καταλαβαίνετε την αγωνία του προσωπικού για την ασφαλή διαχείρηση των περιστατικών.

Οσο αφορά το Καρδιολογικό τμήμα, θα ξεκινήσουμε αναφέροντας ότι το χαρτί της μισθοδοσίας μας, μας αναφέρει σαν τμήμα “Καρδιολογικό – ΜΑΦ”. Γιατί άραγε; Προφανώς γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό προκύπτει και από το τεχνολογικό υλικό (που προοριζόταν για την δημιουργία της ΜΑΦ) αλλά και από την παροχή υπηρεσιών που παρέχει το τμήμα (που άλλα νοσοκομεία παρέχουν μονάχα σαν ΜΑΦ, ΜΕΘ, Μονάδα Εμφραγμάτων κ.α).


Παρακάτω αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες από τα παροχές του Καρδιολογικού τμήματος μας:
 • Φέρει μόνιτορ παρακολούθησης στα δωμάτια που συνδέονται στο κεντρικό μονίτορ του τμήματος.
 • Γίνονται θρομβολύσεις εμφραγμάτων.
 • Ανατάσσονται αρρυθμίες (κολπικές μαρμαρυγές, πτερυγισμοί κ.α).
 • Γίνεται καθετηριασμός κεντρικών αγγείων και τοποθετούνται προσωρινοί βηματοδότες.
 • Υπάρχει δυνατότητα γιά εξειδικευμένη παρακολούθηση παραμέτρων όπως: συνεχόμενη μέτρηση αιματηρής αρτηριακής πίεσης, καρδιακής παροχής (swan-ganz), κεντρικής φλεβικής πίεσης κ.τ.λ
 • Μπορεί να ανταπεξέλθει σε καταστάσεις όπως διασωλήνωση, απινίδωση, τοποθέτηση μάσκας CPAP κ.τ.λ
 • Γίνονται: Τilting τests, Stress echo, test κοπώσεως, Holter ρυθμού και πιέσεως, triplex καρδιάς κ.α.

Οπώς καταλαβαίνεται το επίπεδο παροχής υπηρεσιών είναι αρκετά εξειδικευμένο, κάτι που μας κάνει να ξεχωρίζουμε σαν το καλύτερο καρδιολογικό τμήμα του Νομού και όχι μόνο.


Εύλογο βέβαια είναι το ερώτημα γιατί δεν χορηγείται στο προσωπικό του καρδιολογικού (όπως σε άλλα τμήματα) η ειδική ετήσια άδεια και το ειδικού επιδόματος έχοντας υπ' όψιν:
   1. Τις διατάξεις του άρθρου 105 του νόμου 2071/92 (ΦΕΚ 123/Α/92).
   2. Την υπουργική απόφαση Υ4α/3024/94.
   3. Το άρθρο 40 του νόμου 849/78 (ΦΕΚ 232/Α/78)
καθώς το τμήμα μας χαρακτηρίζεται ως τμήμα περίθαλψης Στεφανιαίων Νόσων.


Αξιοσημείωτο είναι να αναφέρουμε ότι αρκετές φορές ότι η πληρότητα του καρδιολογικού τμήματος αγγίζει το 144% με αποτέλεσμα να πρέπει να χρησιμοποιούνται και κλίνες άλλων τμημάτων π.χ. Μαιετικού, Παθολογικού, Χειρουργικού.
Το ερώτηματα λοιπόν είναι σαφή:
 • Μπορεί ένας νοσηλευτής να ανταπεξέλθει στη νυχτερινή βάρδια και στα 2 τμήματα μόνος του;
 • Είναι επαρκής και ασφαλή η παροχή υγειονομικών υπηρεσιών με το υπάρχων σε δύναμη νοσηλευτικό προσωπικό;
 • Είναι νόμιμο να καλύπτονται 2 οργανικά τμήματα του Νοσοκομείου από το ίδιο προσωπικό;
 • Είναι νόμιμο να υπάρχουν οφειλόμενες άδειες στο προσωπικό από το 2010;
 • Μπορούν οι Καρδιολόγοι και οι Παιδίατροι να κάνουν επίσκεψη την ίδια χρονική στιγμή;

Με πιο απλά λόγια το προσωπικό που στελεχώνει τα 2 τμήματα δεν είναι επαρκές, ούτε για την ασφάλεια των ασθενών, ούτε και για την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος.
Παρακαλούμε, όπως:
 • Γίνει ο διαχωρισμός των κλινικών σε 2 ξεχώριστα τμήματα, με στελέχωση ξεχωριστού προσωπικού όπως προβλέπει ο νόμος.
 • Γίνει η προσθήκη της ειδικής ετήσιας άδειας και του ειδικού επιδόματος.

Σας γνωστοποιούμε τις παραπάνω δυσλειτουργίες και περιμένουμε την δέουσα ανταπόκρισή σας ως προς την άμεση επίλυση των προβλημάτων αυτών, διαφορετικά το προσωπικό δεν φέρει καμία ευθύνη σε καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν λόγω των προαναφερθέντων. Οι ασθενείς και το προσωπικό δικαιούνται καλύτερες, ασφαλείς παροχές και συνθήκες εργασίας αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου