Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Επιστολή Συλλόγου Εργαζομένων στον Δήμαρχο Ιεράπετρας για τα συνεχιζόμενα προβλήματα στο Νοσοκομείο μας


Ιεράπετρα 09/04/2012

7Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Κύριε Δήμαρχε
Επανερχόμαστε με το έγγραφό μας αυτό να σας υπενθυμίσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο νοσοκομείο μας γιατί παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις που λαμβάνουμε αντί να βελτιώνεται η κατάσταση, καθημερινά επιδεινώνεται.
Αυτή τη στιγμή τα σημαντικότερα προβλήματα του Νοσοκομείου μας που χρήζουν άμεσης επίλυσης, για την αποφυγή κατάρρευσης του οργανισμού είναι:
  • Μαγειρεία: η σίτιση των ασθενών γίνεται με δυσκολία λόγω έλλειψης προσωπικού με ενδεχόμενο κίνδυνο να διακοπεί εντελώς. Απαιτούνται τουλάχιστον 2 άτομα προσωπικό.
  • Γραφείο κίνησης: κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη ατόμου για την άμεση διευθέτηση των ανείσπρακτων νοσηλίων που μένουν στα συρτάρια (κατ΄ εκτίμηση 1.5 εκ ευρώ).
  • Φαρμακείο: αδύνατη καθίσταται η κάλυψη του φαρμακείου με το ανύπαρκτο βοηθητικό προσωπικό και τη μοναδική φαρμακοποιό που απέμεινε. Με κόπο εξυπηρετείται πλέον η διαχείριση των φαρμάκων στις κλινικές, τις εισαγωγές ασθενών, τους εξερχόμενους , τους άπορους και τους εξωτερικούς ασθενείς.
  • Τεχνική υπηρεσία: μετά τις συνταξιοδοτήσεις, που προβλέπονται στο προσεχές διάστημα, θα παραμείνει ακάλυπτη η τεχνική υποστήριξη του Νοσοκομείου με αποτέλεσμα την επισφαλή λειτουργία του.
  • Μικροβιολογικό: η έλλειψη μικροβιολόγου δημιουργεί τεράστια κενά στη διαγνωστική αντιμετώπιση των ασθενών και εκμηδενίζει τη δυνατότητα των γιατρών να παράσχουν ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα.
  • Παθολογικό: είναι πλέον γνωστό σε όλους το πρόβλημα που δημιουργεί η έλλειψη παθολόγου, που αποτελεί τη σπονδυλική στήλη κάθε νοσοκομείου και δημιουργεί προβλήματα στις υπόλοιπες βασικές κλινικές του.
  • Αγροτικοί γιατροί: η έλλειψή τους έχει οδηγήσει στην αδυναμία συνταγογράφησης των φαρμάκων και της εξυπηρέτησης των περιφερειακών ιατρείων.
  • Εφημερίες γιατρών : το τελευταίο και μείζον θέμα ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της έννοιας και της δομής που λέγεται Νοσοκομείο και υγεία των πολιτών. Η χρηματοδότηση για τις εφημερίες των γιατρών μειώθηκε σε δραματικό βαθμό ώστε η μέχρι τώρα ελλιπής κάλυψη να ξεπερνά κάθε προηγούμενο και να φτάνουμε στο σημείο πλέον να υπάρχει εφημερία με ένα και μόνο γιατρό ενεργό για 45.000 κατοίκους της περιοχής ευθύνης του Νοσοκομείου (όπως καταγράφονται στην τελευταία απογραφή του 2011), χωρίς τους οικονομικούς λαθρομετανάστες, που αυξάνουν κατά πολύ όχι μόνο τον αριθμό του πληθυσμού αλλά και τη νοσηρότητα.
Ένας γιατρός καλείται να αντιμετωπίσει περίπου 100 περιστατικά που προσέρχονται στο νοσοκομείο. Α ς μας εξηγήσει εκείνος που επινόησε τις εφαρμογές των κονδυλίων και των εφημεριών ποιο πρότυπο σύστημα υγείας ακολουθεί, ευρωπαϊκό ή εκ της Άπω Ανατολής όπως οραματίζονται την Υγεία μας κάποιοι σήμερα.
Ποιο σύστημα υγείας υπαγορεύει ένας γιατρός να υποδέχεται τροχαία, εμφράγματα, πνευμονίες, ιώσεις που θερίζουν τους πληθυσμούς, αλλεργίες, αθρόες απόπειρες αυτοκτονιών που « ανθίζουν» στην εποχή μας, χάριν της οικονομίας μας και πλείστα όσα περιστατικά προϋποθέτει ο πληθυσμός ευθύνης του Νοσοκομείου μας; Περικοπές και εφημερίες από το σπίτι κι ως που να΄ρθει ο γιατρός από το σπίτι να πεθαίνουν τα οι άνθρωποι μας στο δρόμο. Χωρίς να αναφέρουμε τα δεδουλευμένα του προσωπικού που είναι απλήρωτα μέχρι τώρα .
Οι πενιχρές εφημερίες των γιατρών ,που είναι οι πιο κακοπληρωμένες, μειώθηκαν ακόμα περισσότερο και εξαναγκάζονται να πληρώνονται με ψίχουλα για να αντιμετωπίσουν τέτοιο όγκο ασθενών. Τέτοιο σύστημα υγείας επιθυμούν για το λαό τους οι άρχοντες; Ο λόγος για την ποιότητα και τη διαχείριση των υπηρεσιών υγείας αυτό υπαγορεύει;
Καταλαβαίνετε πολύ καλά λοιπόν σε ποίο σημείο απόγνωσης έχει περιέλθει, από τη μία το προσωπικό του Νοσοκομείου, που ζει άμεσα την καθημερινή αγωνία των ασθενών και από την άλλη, την πλήρη εξαθλίωση που έχει περιέλθει ο πληθυσμός με την απαξίωση της Υγείας. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη, επικίνδυνη κι έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν κινδυνεύει μόνο ή «ζωή» του Νοσοκομείου αλλά και η ζωή των παιδιών μας και των συνανθρώπων μας.
Θεωρούμε ότι η προσφορά του Υποδιοικητή του Νοσοκομείου μας είναι ανύπαρκτη στην κρίσιμη αυτή φάση. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα και εμείς και εσείς θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος.
Ως Δ.Σ. του Συλλόγου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας που πιθανόν όπως φαίνεται από την προοπτική των καταστάσεων, θα είναι ιστορικά και το τελευταίο Δ.Σ. η συνείδηση μας, σας προτρέπει να ασκήσετε κάθε δυνατή πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις για να διατηρήσετε τις υπηρεσίες υγείας της πόλης μας.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου